Steak Rolls


Kačko,
je zase na čase, abych přispěl svým článkem na náš foodblog. Motivací bylo určitě vyhlášením Foodblogu Roku 2013 a poznání nových tváří. Blíží se na mě také setkání Foodblogerů, ale o tom až příště. :)
Opět se recept bude týkat masa, tentokrát v podobě balzamikem glazovaných hovězích plátků zamotaných se zeleninou. Pokrm je velmi jednoduchý, poměrně rychlý (snad až na mojí zručnost s nožem při krájení zeleniny na proužky) a velmi chutný.
Recept by šel také určitě pozměnit použití jiné zeleniny např. batátem, řepou či přidat např. mango, které by kontrastovalo s chutí balzamika. Lze také doplnit různými dipy od zakysané smetany s česnekem až po guacamole. Ostatně v tom mě tento recept baví - lze připravit na mnoho způsobů dle nálady či chuti.

Na 6-8 rolek budeš potřebovat:
  • 600g flank steaku na plátky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce worchestrové omáčky
  • mrkev
  • papriku
  • cuketu
  • pár jarních cibulek
  • rozmarýn a tymián podle chuti
  • 2 stroužky česneku
Na omáčku:
  • 2 lžíce másla
  • půlku červené cibule či šalotku
  • 1/4 hrnku balzamikového octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 hrnku hovězího vývaru
Maso nejprve osol a opepři z obou stran a pokapej worchesterovou omáčkou. Nech odležet alespoň 30 minut, nejlépe několik hodin. Mezitím si nakrájej mrkev, papriku, cuketu a jarní cibulky na tenké proužky.
Na pánvi rozpusť máslo, přidej červenou cibuli a pár minut opékej. Přidej balzamikový ocet, hnědý cukr a vývar. Promíchej a nech zredukovat asi na polovinu množství. Dej stranou.

V další pánvičce si rozehřej trochu oleje a přidej celé stroužky česneku, které jen rozmáčkneš nožem. Olej se jím krásně navoní. Česnek vyndej a vyhoď případně nakrájej na kousky a následně přidej do omáčky. Do pánve vlož nakrájenou zeleninu a opékej ji pár minut, aby trochu změkla. Přidej rozmarýn a tymián, trochu soli, promíchej a nasyp zeleninu do mísy.

Do plátku masa zabal vždy část zeleninových proužků a pomocí párátka či vhodněji potravinářského provázku vytvoř rolku. Stejně postupuj až budeš mít všechny kousky hotové. Maso opeč na pánvi dle své preference nech odpočinout 15 minut. Rolky naservíruj na talíř a navrch přidej omáčku z octa a cibule. Dobrou chuť! :)


10.5.14