Crème brûlée s pomerančem a zázvorem



Oldo,
myslím, že je konečně čas vyzkoušet flambovací pistoli, kterou jsem dostala k Vánocům. Ideálně na dezertu, na který se již delší dobu těším. Ano, je to Crème brûlée. :-)
Crème brûlée je dezert skládající se z custardu (žloutky, smetana, cukr) a karamelové krusty na povrchu. Ta je vytvořena rozžhavením cukru právě zmíněnou pistolí.
Protože vanilkové najdeš všude, zvolila jsem kombinaci pomeranč a zázvor. Dílky pomeranče jsou pod krémem a krásně ho tím odlehčí.

Na 2 porce potřebuješ:
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 pomeranč
  • 4 cm kousek zázvoru
  • 3 žloutky
  • 40 g cukru + další na posypání
Předehřej si troubu na 160°C.
Nastrouhej kůru z pomeranče. Zázvor oloupej a nakrájej nadrobno. Smetanu nalij do kastrůlku, přidej zázvor, pomeranč a pomalu přiveď k varu. V misce prošlehej cukr a žloutky. Vroucí smetanovou směs přilij přes cedník k vaječné a opět prošlehej metličkou.
Z pomeranče odkroj oba konce a nožem okrájej kůru, tak bys úplně odstranil bílou slupku. Potom pečlivě odděl jednotlivé dílky pomeranče tak, že nožem krájíš podél bílé slupky, která je mezi jednotlivými dílky. Do zapékacích misek dej po třech dílkách pomeranče.
Navrch nalij horkou smetanovou směs. Zapékací misky dej do hlubšího pekáče. Zalij vroucí vodou asi do poloviny výšky misky. Peč 45 minut. Směs by se měla pod pevných povrchem mírně klepat. Nech vychladnout a ulož do ledničky alespoň na 4 hodiny.
Po vychlazení posyp asi lžičkou cukru a zkaramelizuj ho flambovací pistolí. Případně se dá použít i gril v troubě. Ihned podávej.
Crème brûlée můžeš bez cukrové krusty skladovat v lednici až 3 dny.

Rada: Postup filetování pomeranče najdeš i s obrázky zde.



13.4.14