Setkání foodblogerů v Chefparade II.



Oldo,
minulou sobotu jsem byla na druhém setkání foodblogerů v Chefparade. Tentokrát byla patronkou akce Markéta Pavleje z Kitchenette. Tématem nebylo vymýšlení receptu dle předem daných surovin, ale vyzkoušení nové techniky vaření Sous Vide. Byla jsem na to velmi zvědavá a těšila jsem se už od půlky ledna, kdy mi přišla pozvánka. :-)
Co vlastně Sous Vide je? Jedná se o speciální techniku vaření, kdy potravinu vložíš do sáčku, odsaješ z něj maximální množství vzduchu a následně se sáček vloží do nahřáté lázně. Tam se vaří potravina na konkrétní teplotu, která je většinou nižší, než při běžné úpravě. Takto upravený pokrm si zachová hmotnost a všechny živiny.
Chápu, že popis možná působí složitě, ale není tomu tak. Chuťový zážitek z takto připraveného jídla, třeba masa, je nepopsatelný. Třeba maso je úžasně šťavnaté, měkké a rozpadalo se ti na jazyku. Při běžném vaření se této podoby masa málokdy dosáhne.



Stejně jako při prvním setkání i tentokrát jsme se rozdělili do týmů. Měla jsem u sebe Báru, Janu a Kayu. Každý tým připravoval dohromady 3 jídla. Vepřovou panenku s ragú z lišek, sušených rajčat a opečenou polentou, Lososa s cuketovými nudličkami a máslovou omáčkou a Hrušku marinovanou v portském víně s krémem z mascarpone.
Poslední jmenované jídlo bylo také jídlem soutěžním. Soutěž spočívala ve foodstylingu. Po zadání soutěže všechny skupiny kromě naší začaly připravovat karamelové ozdoby. Bylo tedy jasné, že to chce něco jiného. Jenže co? Málo času, málo surovin... nakonec padla volba na kandovaný citrón a to byla jedna z věcí, která nám pomohla vyhrát, spolu s jednoduchou úpravou na talíři.
Bylo to moc fajn odpoledne se super holkama a už se těším na další. :-)


27.2.14